Vaš omiljeni bioskop

Molimo odaberite vaš omiljeni bioskop, time će pretraga na cineplexx.rs biti prilagođena vašem odabiru.

Preskoči

Vaš omiljeni bioskop

  • Cineplexx 4D Delta City
  • Cineplexx BEO Shopping Center
  • Cineplexx BIG Beograd
  • Cineplexx Galerija Belgrade
  • Cineplexx Kragujevac Plaza
  • Cineplexx Niš
  • Cineplexx Promenada
  • Cineplexx UŠĆE Shopping Center

Sobibor

Ocena

Zvezdica

Pregled ocena,

Nema ocene za ovaj film,
budite prvi koji će ga oceniti!

Sobibor

Film se prikazuje u okviru 47. FEST-a u bioskopima Cineplexx u Beogradu.

Originalni naslov: Sobibor
Početak prikazivanja filma: 23.02.2019
Dužina trajanja filma: 120 min
Država/Godina: RUS/2018
Žanr: istorijski, drama, ratni
Glumci: Konstantin Khabensky, Christopher Lambert, Michalina Olszanska, Philippe Reinhardt, Mariya Kozhevnikova
Režiser: Konstantin Khabensky po romanu Ilije Vasiljeva: ''Aleksandar Pecerski: Put u besmrtnost''
Distributer: DEXIN FILM

Dostupne verzije

  • Digital 2D

Sadržaj

Ruska istorijska ratna drama “Sobibor”, ruski kandidat za Oskara u 2018, zasnovana je na istinitim događajima. Film je posvećen 75. godišnjici pobune ljudskog duha protiv bezumne razarajuće ratne mašine u oktobru 1943. u nacističkom koncentracionom logoru Sobibor, koju je predvodio ruski oficir Aleksandar Pečerski – u istoriji jedine uspešne pobune u logorima smrti. Učešće u filmu uzela je međunarodna ekipa glumaca i oko 1000 statista. U filmu se čuje 5 jezika: ruski, nemački, poljski, holandski i jidiš. Film je snimljen po romanu Ilije Vasiljeva: ''Aleksandar Pečerski: Put u besmrtnost''.
Pečerski je svojom hrabrošću uspeo da ujedini stotine zatvorenika iz raznih evropskih zemalja koji su bili osuđeni na smrt. Stigao je u Sobibor sa svojim drugovima posle godinu dana logorovanja u ''radnom'' kampu u Minsku, svi su imali vojno iskustvo i jaku svest da se bore protiv neprijatelja... Nisu imali šanse protiv profesionalnih i iskusnih ubica, ali pobedili su.
Logor Sobibor nalazio se na jugo-istoku Poljske. Za svega godinu i po dana 1942-43 koliko je radio uništeno je u njemu 250 hiljada Jevreja. U oktobru 1943. buknula je pobuna: ubijeno je 12 SS-oficira, a 300 zarobljenika je uspelo da probije ogradu i pobegne u šumu. Samo oko 50 njih je preživelo do kraja rata uključujući i vođu pobune Aleksandra Pečerskog koji je tada imao 34 godine. Ubrzo posle pobune logor je uništen i na njegovom mestu je posađena šuma.
Pečerski je posvetio ceo svoj posleratni život tragajući za nacističkim zločincima koji su radili u logoru, kao i za preživelim pobunjenicima na svim stranama sveta koji su svedočili o herojskom delu i tragediji Sobibora. Umro je 1990. godine.
Nažalost, herojska pobuna u Sobiboru dobila je malo priznanja u svetu. Ni jugoslovensko-engleski film ''Bekstvo iz Sobibora'' iz 1987. godine nije promenio situaciju. Tek 2016. godine ukazom Predsednika Rusije Pečerski je posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost, ulice su dobile njegovo ime i ušao je u udžbenike. - Snimanje je organizovano u Litvaniji za 3 meseca, u istom periodu (od 22. septembra) kada se dogodila i pobuna, u teškim zimskim uslovima, radi autentičnosi. Rekonstruisan je logor, iako su ga nacisti totalno uništili da mu se zametne svaki trag. Film je rađen i uz konsultacije sa Juliom Makarovom, šefom Fondacije Pečerski i autorkom dve knjige o Sobiboru, kao i sa potomcima Pečerskog – njegovom kćerkom Eleonorom Grinevič i unukom Natalijom Ladičenko. Prostudirana je sva dokumentacija Fondacije o ovom tragičnom događaju, ali uz umetničku maštu film ne čine samo gole činjenice.

Vremenski raspored svih projekcija

Online kupovina, Rezervacija Online kupovina, Rezervacija nije moguća Kupovina na licu mesta Rezervacija nije moguća

Vaša ocena

Ovde možete ostaviti vašu ocenu.

Da biste koristili ovu funkciju, morate se prijaviti prijaviti.Ukoliko još uvek niste otvorili vaš korisnički nalog, možete se registrovati ovde.