Vaš omiljeni bioskop

Molimo odaberite vaš omiljeni bioskop, time će pretraga na cineplexx.rs biti prilagođena vašem odabiru.

Preskoči

Vaš omiljeni bioskop

  • Cineplexx 4D Delta City
  • Cineplexx BEO Shopping Center
  • Cineplexx BIG Beograd
  • Cineplexx BIG Kragujevac
  • Cineplexx Galerija Beograd
  • Cineplexx Niš
  • Cineplexx Promenada
  • Cineplexx UŠĆE Shopping Center

12. GETE FEST U CINEPLEXX NIŠ BIOSKOPU


OD 26. DO 29. OKTOBRA


Dvanaesti put zaredom pod sloganom „Refleksije: između percepcije i stvarnosti“.

Ovaj događaj je prošao.

detalji

Bioskopska jesen 2023. godine u Cineplexx Niš bioskopu donosi dvanaesti festival nove produkcije nemačkog igranog filma GoetheFEST. Pod sloganom „Refleksije - između percepcije i stvarnosti“ predstavljamo izbor sedam filmova koji pružaju duboku analizu aktuelnih pojava u savremenom društvu odnosno onih koje su za savremeno društvo relevantne. Ulaznice po ceni od 250 dinara uskoro su u prodaji na blagajni Cineplexx Niš bipskopa I putem aplikacije CineplexxRS.

Ovogodišnji GoetheFEST otvara beskompromisna filmska adaptacija bestselera proslavljenog nemačkog stand-up komičara, podcast voditelja i pisca Feliksa Lobrehta „Sunce i beton“ u režiji Dejvida Vnenta. Neverovatno svež film vodi nas u centar socijalnih nepravdi, berlinski Nojkeln, za četvoricu tinejdžera, glavnih protagonista, kvart pun droge, rep muzike, nasilja i dosade. Zaplet ovog surovog i na trenutke brutalnog filma sa izobiljem laganih i duhovitih elemenata, baziranog na pokušaju dečaka da akutni problem vršnjačkog reketiranja dilera iz kraja reše krađom donacije novih kompjutera iz škole, obećava nepredvidivu avanturu. Ipak, nemojte očekivati tešku socijalnu dramu niti laku komediju, jer su mladi protagonisti filma veoma ozbiljno predstavljeni, a nama je ponuđena njihova percepcija stvarnosti. Ključni adut filma je autentičnost, čemu u velikoj meri doprinose muzika, podela uloga i neobični uglovi kamere.

Iz programa posebno izdvajamo film Ilkera Čataka „Zbornica“, nominovanog za Oskara, ovenčanog sa pet velikih filmskih nagrada koje dodeljuje Nemačka filmska akademija – za najbolji film, režiju, scenario (Johanes Dunker), glavnu žensku ulogu (Leoni Beneš) i montažu (Geza Jeger). Ilker Čatak u dirljivoj drami, premijerno prikazanoj u sekciji Panorama međunarodnog festivala Berlinale, pod lupu stavlja mikrokosmos škole stvarajući portret savremenog društva.

U ovogodišnjem programu svoje mesto pronašao je i originalan debitantski film „Obični“ Sofi Linenbaum koja je nakon završenih studija psihologije, pisanja pozorišnih komada, studija režije na filmskom univerzitetu Babelsberg Konrad Volf, niza serija i kratkih dokumentarnih filmova, snimila svoju prvu dugometražnu igranu Sci-fi satiru.

Film „Zaljubljena Orfeja“ je poseban film u ovogodišnjem izboru, redak po tome što u sebi spaja operu i film, kao i po savremenosti i iznenađenjima. Topla preporuka uz želju da će ljubitelje opere ili muzike uopšte raspametiti, a ljubiteljima filma približiti operu. Orfej i Euridika tek su inspiracija za razmaštavanje neodoljivo kreativnog reditelja Aksela Raniša, sa Mirjam Mesak u glavnoj ulozi, i obiljem kemp elemenata u drugom planu filma. 

Program završavamo filmom „Čovekove mere“ Larsa Karumea. Njegova nova istorijska drama bavi se mračnim poglavljem nemačke kolonijalne istorije, zločinima nad namibijskim plemenima Herero i Nama koji se smatraju prvim genocidom 20. veka. U snimanju filmu čija su centralna tema pseudonaučne rasne teorije ispred i iza kamere učestvovalo je preko 1.500 Namibijaca.

Interesantna je činjenica da je na ovogodišnjem programu čak pet filmova inspirisano istinitim događajima. U nadi da će svaki od filmova u ovogodišnjem programu biti platforma za razmišljanja i diskusije, srdačno vas pozivamo na 12. GoetheFEST u Cineplexx Niš bioskopu.

Obični

U basnovitom svetu, strogo izdeljenom na glavne i sporedne junake, kao i na izbačene snimke, Paula mora da dokaže da može da bude glavna junakinja.

Cineplexx Niš:

Ovaj događaj je prošao.

Obični

Sunce i Beton

Stambeno naselje Berlin-Gropijusštat u najtoplije leto 2003. godine.

Cineplexx Niš:

Ovaj događaj je prošao.

Sunce i Beton

Zaljubljena orfeja

Kino i opera su mesta magičnog prevazilaženja stvarnosti – kolega u kol-centru odjednom zapeva ariju i svi pevaju s njim.

Cineplexx Niš:

Ovaj događaj je prošao.

Zaljubljena orfeja

Zbornica

Nemačka nastavnica Karla (29) je puna entuzijazma kada dobija prvo zaposlenje, međutim, serija krađa negativno utiče na atmosferu u kolektivu.

Cineplexx Niš:

Ovaj događaj je prošao.

Zbornica

Čovekove mere

Kada etnolog saznaje da se Kezija navodno nalazi u jednom koncentracionom logoru na Ostrvu ajkula, njegova vlastita degeneracija doživljava vrhunac.

Cineplexx Niš:

Ovaj događaj je prošao.

Čovekove mere